• S1-1
  • S2-1

PZU stosuje dobre praktyki promujące różnorodność i dba o równe traktowanie pracowników. PZU stosuje obiektywne i sprawiedliwe kryteria oceny wyników pracy pracowników oraz zapewnia równe warunki rozwoju zawodowego, chce budować włączające miejsce pracy. W PZU panuje przekonanie że, różnorodność ról, zróżnicowanie cech charakteru i osobowości buduje długoterminowy sukces całej organizacji będąc fundamentem kreatywności, innowacji i efektywności oraz umożliwiając transfer wiedzy. Grupa PZU buduje relacje z pracownikami zgodnie z zasadami równego traktowania i przeciwdziała wszelkiej dyskryminacji w miejscu pracy.

Wolę stosowania polityki różnorodności PZU potwierdził już w 2013 roku dołączając do grona sygnatariuszy Karty Różnorodności – międzynarodowej inicjatywy pod patronatem Komisji Europejskiej. W 2021 roku Grupa PZU przyjęła Politykę Praw Człowieka, która jest zgodna z Wytycznymi ONZ dotyczącymi biznesu i praw człowieka oraz Wytycznymi OECD dla przedsiębiorstw wielonarodowych. Jednym z głównych celów tej Polityki było stworzenie organizacji wspierającej różnorodność. W ramach prowadzonej polityki w zakresie kultury organizacyjnej szczególne znaczenie ma poszanowanie praw człowieka, w tym aktywne przeciwdziałanie mobbingowi i dyskryminacji, zapewnienie wszystkim pracownikom równych szans bez względu na pozycję zawodową w Grupie PZU, płeć, wiek, niepełnosprawność, rasę, religię, narodowość, przekonania polityczne, przynależność związkową, pochodzenie etniczne, wyznanie, orientację seksualną, a także formę zatrudnienia – na czas określony lub nieokreślony, w pełnym lub w niepełnym wymiarze czasu pracy, przy jednoczesnym poszanowaniu prawa do wolności zrzeszania się i strajku oraz prawa do prywatności oraz swobody wypowiedzi i wyrażania opinii. Poza tym Grupa PZU przestrzega i chroni praw człowieka zgodnie z Zasadami i prawami określonymi w ośmiu podstawowych konwencjach wskazanych w Deklaracji Międzynarodowej Organizacji Pracy dotyczącej podstawowych zasad i praw w pracy oraz zasadami i prawami określonymi w Międzynarodowej karcie Praw Człowieka.

Ważnym aspektem kultury organizacyjnej jest poszanowanie godności osobistej pracowników. „Dobre Praktyki Grupy PZU”, które stanowią kodeks etyczny wszystkich pracowników, promują wzajemny szacunek, współpracę i równe traktowanie, przy uwzględnieniu różnorodności ról, cech charakteru i osobowości.

Poszanowaniu indywidualności, równemu traktowaniu i przeciwdziałaniu dyskryminacji służą przyjęte procedury i podejmowane inicjatywy, które szerzej zostały opisane w rozdziale „Ład korporacyjny”.

Kluczowe procedury zapobiegające naruszeniom praw pracowniczych w PZU / PZU Życie:

• Polityka praw człowieka Grupy PZU;
  • Procedura zgłaszania nieprawidłowości w PZU SA oraz PZU Życie SA;
  • Procedura przeciwdziałania zachowaniom niepożądanym w środowisku pracy – mobbingowi i dyskryminacji w PZU SA i PZU Życie SA;
  • Polityka bezpieczeństwa i higieny pracy;
  • Polityka zarządzania kapitałem ludzkim w Grupie PZU;
  • Procedury i zasady związane z planowaniem i organizacją szkoleń oraz działań rozwojowych dla pracowników, w szczególności Procedura szkoleń dla pracowników PZU i PZU Życie, Zasady organizacji i finansowania działań szkoleniowo-rozwojowych, Procedura dofinansowania studiów podyplomowych i specjalistycznych form rozwoju zawodowego pracowników PZU i PZU Życie;
  • Regulaminy pracy.

Wykorzystanie potencjału różnorodności

PZU rozwija kompetencje w zakresie efektywnego wykorzystywania potencjału różnorodnych zespołów. Jest to jedna z inicjatyw wspierających zróżnicowany rozwój i budowanie inspirującego, odpowiedzialnego miejsca pracy (#potencjałzespołów). Różnorodność dotyczy nie tylko płci, wieku czy pochodzenia, ale też indywidualnego stylu działania, komunikacji czy miejsca wykonywania pracy. Od 2021 roku moduł dotyczący zarządzania różnorodnością jest ważnym elementem szkolenia dla wszystkich nowych menedżerów w PZU. Dla wszystkich pracowników udostępnione jest szkolenie e-learningowe „Współpraca w różnorodności”, którego celem jest lepsze rozumienie różnic międzyludzkich, zwłaszcza pokoleniowych, aby efektywnie współpracować w różnorodnych zespołach. PZU dostrzega w różnorodności wielki potencjał rozwojowy, a jednocześnie rozumie potrzebę w zakresie rozwijania świadomości z jakimi aspektami różnorodności mogą się spotykać pracownicy oraz edukacji w zakresie wspólnego budowania włączającego środowiska pracy.

W 2023 roku zorganizowano dla pracowników webinary z zakresu współpracy międzypokoleniowej oraz neurorożnorodności, które przybliżają pracownikom zagadnienia różnic międzyludzkich i pozwalają lepiej zrozumieć perspektywę i potrzeby innych współpracowników. Uzupełniono również kafeterię dobrych praktyk pracy hybrydowego karty zawierające wskazówki zachęcające pracowników do tego, aby jasno komunikować i wzajemnie szanować swoje potrzeby, a także otwierać się na innych i czerpać z różnorodności.

Wspieranie różnorodności

PZU zapewnia pracownikom równe szanse na rozwój w zakresie doskonalenia umiejętności, awansu i wynagradzania, kierując się indywidualnym potencjałem pracowników, ich osiągnięciami i wynikami pracy.

Łączna liczba pracowników w podziale na wiek: 2022 2023
<30 lat 5,8% 4,1% 5,8% 4,1%
30-50 lat 42,6% 27,7% 41,9% 27,4%
>50 lat 10,1% 9,7% 10,7% 10,0%
Ogółem w podziale na płeć 58,5% 41,5% 58,5% 41,5%
Obcokrajowcy 0,11% 0,08% 0,14% 0,09%

Odsetek pracowników w każdej z kategorii w stosunku do łącznej liczby pracowników w PZU Życie
Łączna liczba pracowników w podziale na wiek: 2022 2023

<30 lat 30-50 lat >50 lat <30 lat 30-50 lat >50 lat
Stanowiska menedżerskie 0,2% 13,4% 3,2% 0,3% 12,7% 3,3%
Pozostali pracownicy 8,8% 58,8% 15,6% 8,8% 58,9% 15,9%

Zasady wspierające różnorodność i równe traktowanie rawności. obejmują wszystkie etapy kariery zawodowej w firmie – począwszy od procesu rekrutacyjnego, przez okres trwania stosunku pracy (warunki zatrudnienia, dostęp do szkoleń i aktywności rozwojowych, możliwości awansu), aż po zakończenie współpracy. PZU w ramach rekrutacji ukierunkowanej w prowadzonych procesach rekrutacji zachowuje zasady równego dostępu do pracy dla wszystkich. Przestrzegane są zasady braku dyskryminacji ze względu na płeć, wiek, niepełnosprawność, kraj pochodzenia czy z innych powodów. Rekrutacja w PZU opiera się na jak najlepszym dopasowaniu profili kandydatów do wymagań stawianych w opisie stanowiska. Analogicznie takie same zasady są zachowane w prowadzonym Programie Praktyk i Staży, każdy ma do nich równy dostęp i jest traktowany w taki sam sposób.

Dbanie o różnorodne potrzeby pracowników w środowisku pracy

Siedziba główna – PZU Park

PZU, jako nowoczesna i społecznie odpowiedzialna organizacja, wdrażając zmiany w środowisku pracy bierze pod uwagę różnorodność potrzeb pracowników, jak również dba o optymalne wykorzystywanie dostępnych zasobów, co wpisuje się w strategię zrównoważonego rozwoju. Biurowiec głównej siedziby PZU zapewnia wygodną i funkcjonalną przestrzeń do pracy w modelu hybrydowym, jednocześnie wykorzystując rozwiązania proekologiczne. PZU Park to różnorodna powierzchnia do spotkań, pracy w skupieniu, współpracy, szkoleń, warsztatów i odpoczynku. Aby lepiej wykorzystać przestrzeń w pracy hybrydowej, wprowadzono system współdzielenia biurek i zastosowano infrastrukturę do potrzeb spotkań hybrydowych np. ponad połowę sal spotkań wyposażono w zestawy do wideo-konferencji zintegrowane z MS Teams. Siedziba jest też obiektem bez barier, co oznacza, że osoby z różnymi potrzebami, jak np. osoby z niepełnosprawnościami, mogą poruszać się po nim i korzystać z niego bez żadnych ograniczeń. PZU z uwagą analizuje opinie pracowników na temat sposobów wykorzystywania dostępnych funkcjonalności biura i dostarcza eksperckich wskazówek w zakresie zdrowej i efektywnej pracy na współdzielonej przestrzeni, jak również ergonomii pracy. W 2023 przeprowadzono kampanię Razem twórzmy przyjazne środowisko pracy, która była poświęcona rozwinięciu świadomości na temat różnorodności potrzeb pracowników oraz czynników i sposobów podnoszących komfort i efektywność pracy w biurze.

Dobre praktyki PZU i PZU Życie

Obiekt bez barier

Siedziba PZU – PZU Park przy rondzie Daszyńskiego – otrzymała certyfikat “Obiekt bez barier” przyznawany przez Fundację Integracja oraz wyróżnienie w konkursie “Lider Dostępności, organizowanym przez Fundację wraz z Towarzystwem Urbanistów Polskich, pod patronatem Prezydenta RP. To potwierdzenie, że budynek jest w pełni przystosowany architektonicznie do użytku przez wszystkich, w tym osoby z niepełnosprawnościami, z ograniczoną mobilnością, rodziców z dziećmi czy osoby starsze.

• S1-12

Osoby z niepełnosprawnościami

PZU uczestniczy w aktywizacji zawodowej osób z niepełnosprawnościami stwarzając im bezpieczne i odpowiednio dostosowywane do stopnia niepełnosprawności warunki pracy. Na koniec 2023 roku w PZU i PZU Życie zatrudnionych było łącznie 149 osób z orzeczonym stopniem niepełnosprawności.

Pracownicy z orzeczoną niepełnosprawnością PZU PZU Życie
2022 2023 2022 2023
Liczba osób zatrudniona w spółce z orzeczoną niepełnosprawnością (w etatach) 94 97 49 49
Wskaźnik osób zatrudnionych w spółce z orzeczoną niepełnosprawnością 1,40% 1,47% 1,59% 1,55%

• S1-15

W PZU promowane są tworzenie rodzinnych relacji oraz dbanie o zdrowie psychiczne. Na przełomie maja i czerwca, promowana jest inicjatywa „Dwie godziny dla rodziny”. Pracownicy zachęcani są do skrócenia wybranego przez siebie dnia pracy i spędzenia czasu z najbliższymi bądź realizując swoje pasje.

PZU kładzie nacisk na zapewnienie stabilności zatrudnienia dla pracowników powracających po urlopach macierzyńskich i ojcowskich, a także stara się aktywnie wspierać ich reintegrację. W ramach Intranetu pracownicy PZU mają dostęp do dedykowanej strony Rodzice w PZU, na której znajdą wszystkie najważniejsze informacje dla mam (już od momentu ciąży) i ojców. Dostępne są tam załączniki do pobrania, poradniki zawierające m.in. informacje o uprawnieniach z jakich mogą skorzystać rodzice, najczęstsze pytania wraz z odpowiedziami, a także mail do kontaktu bezpośredniego. Poniżej w tabelach przedstawiono liczbę osób, które przebywały na urlopie macierzyńskim, urlopie ojcowskim, urlopie rodzicielskim oraz na urlopie opiekuńczym (przysługującym w wymiarze 5 dni na opiekę lub wsparcie osoby będącej członkiem rodziny lub zamieszkującej w tym samym gospodarstwie domowym, która wymaga opieki lub wsparcia z poważnych względów medycznych).

PZU/ PZU Życie
Pracownicy, którzy korzystali z urlopów macierzyńskich, ojcowskich, rodzicielskich, opiekuńczych 2022 2023
Liczba osób Odsetek osób Liczba osób Odsetek osób
Kobiety 476 7,7% 420 6,9%
Mężczyźni 187 4,8% 190 5,0%
Suma: 663 6,6% 610 6,2%

Wspieranie różnorodności w podziale generacyjnym

PZU mając na celu długookresowy sukces organizacji, kreowanie innowacyjnych rozwiązań oraz budowanie włączającej kultury organizacyjne również wobec członków organów zarządczych i nadzorujących stosuje politykę różnorodności m.in. w zakresie płci, wieku, kierunku wykształcenia szczegółowe informacje dotyczące stosowanej Polityki różnorodności w odniesieniu do organów nadzorujących, zarządzających i administrujących zostały opisane w rozdziale Polityka różnorodności.