Szanowni Państwo,

wraz z zarządami spółek tworzących Grupę PZU przekazuję Państwu raport roczny za 2023 rok. Był to okres, w którym funkcjonowaliśmy w warunkach stopniowego wychodzenia z kryzysu pandemicznego, lecz wciąż pod presją konsekwencji wynikających z wojny w Ukrainie. Nie możemy przy tym zapominać o długofalowych trendach, jak zmiany klimatyczne, demograficzne, przeobrażenia rynku pracy czy postęp technologiczny, które także przynoszą wielkie wyzwania. Polscy przedsiębiorcy w tym otoczeniu wykazali się wyjątkową elastycznością, zdolnością adaptacji, a nawet ekspansji. Widać to w wynikach naszej gospodarki, szczególnie na tle gospodarek państw unijnych tworzących strefę euro.

Sprzedaż i rentowność

Pomimo działania w bardzo wymagającym środowisku geopolitycznym i makroekonomicznym, Grupa PZU w roku 2023 osiągnęła zakładane cele strategiczne.

Zysk netto przypadający na akcjonariuszy dominującej w Grupie spółki PZU SA wyniósł blisko 5,8 mld zł, rosnąc rok do roku o ponad 50%. Przekroczył również o 34% poziom zakładany w strategii na rok 2024. Skorygowany wskaźnik rentowności (aROE) wyniósł 22%, co oznacza wzrost o 5,7 p.p. w porównaniu do roku 2022. Grupa PZU mocno zwiększyła również sprzedaż. W 2023 roku przychody brutto z ubezpieczeń wyniosły 26,9 mld zł, tj. były o ponad 2 miliardy złotych wyższe niż rok wcześniej.

Głównym motorem wzrostu były ubezpieczenia majątkowe i pozostałe osobowe, gdzie przychody wzrosły o 11,4% r/r, do 16,1 mld zł. Głównym motorem wzrostu były ubezpieczenia majątkowe i pozostałe osobowe, gdzie przychody wzrosły o 11,4% r/r, do 16,1 mld zł. Wpłynął na to przede wszystkim wzrost przychodów w ubezpieczeniach pozakomunikacyjnych oraz w segmencie auto casco. Wzrostowi sprzedaży towarzyszyła wysoka rentowność uzyskana w kluczowych liniach biznesowych. Wskaźnik mieszany COR dla ubezpieczeń majątkowych w Polsce wyniósł 85,3% a marży operacyjnej w ubezpieczeniach na życie grupowych i indywidualnie kontynuowanych 21,9%.

W strukturze wzrostu przychodów warto podkreślić rosnącą rolę ubezpieczeń wzajemnych, będących w Grupie PZU domeną TUW PZUW. W ciągu niespełna czterech lat liczba członków towarzystwa została podwojona i obecnie jest ich ponad 600. W 2023 r. PZU nabył też spółki Polski Gaz TUW i Polski Gaz TUW na Życie, co pozwoli na zwiększenie przypisu składki w tym obszarze, a zarazem wartości zarządzanych przez Grupę środków zgromadzonych przez uczestników PPE.

Wynik inwestycyjny i kontrybucja banków

Istotnym komponentem wyniku Grupy PZU wypracowanego w 2023 r. był zysk osiągnięty na portfelu inwestycyjnym, który wzrósł do 2,5 mld zł, czyli o 12,1% r/r. Wpływ na to miał przede wszystkim poziom stóp procentowych, korzystny z punktu widzenia wyniku na instrumentach odsetkowych.

Kolejnym pozytywnym czynnikiem były wyniki na działalności bankowej. Kontrybucja banków Pekao i Alior do zysku Grupy PZU przypisanego właścicielom jednostki dominującej była ponad trzykrotnie wyższa niż w 2022 roku i wyniosła blisko 2 mld zł (wobec 580 mln zł rok wcześniej)

Wdrożenie standardu MSSF17

Ważnym wydarzeniem dla Grupy PZU w 2023 roku była zmiana standardu rachunkowego z MSSF4 na MSSF17. Dla zewnętrznych interesariuszy była ona widoczna głównie w strukturze i treści dokumentów sprawozdawczych. Wewnątrz organizacji wdrożenie MSSF17 oznaczało natomiast wiele zmian w obszarach analitycznych i planistycznych. Zbiegły się one z dynamicznymi zmianami w otoczeniu makroekonomicznym, szczególnie w związku z inflacją i reakcją banków centralnych. W konsekwencji tych zdarzeń konieczna była rewizja strategii Grupy PZU i wyznaczenie nowych lub aktualizacja części dotychczasowych mierników.

Dziś Grupa PZU jest już w trakcie ostatniego roku wdrażania strategii na lata 2021–2024. Dlatego priorytetem będzie praca nad przygotowaniem nowych celów i ambicji strategicznych, których realizacja będzie się przyczyniać do budowy wartości Grupy, uwzględniając przy tym zasady zrównoważonego rozwoju.

Zrównoważony rozwój

Grupa PZU konsekwentnie umacnia swoją pozycję lidera w kluczowych segmentach rynku finansowego, czyniąc to w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Uwzględnia we wszystkich aspektach swojej działalności i traktuje równorzędnie czynniki środowiskowe, społeczne oraz zarządcze.

W 2023 roku przejawiało się to głównie w działaniach dotyczących współpracy z dostawcami, w rozszerzeniu oceny klientów korporacyjnych pod kątem ESG, we wzroście zaangażowania Grupy PZU w procesy transformacji klimatyczno-energetycznej, szybkich postępach w kierunku osiągnięcia neutralności klimatycznej w zakresie emisji własnych, a także w licznych inicjatywach i programach na rzecz poprawy jakości życia klientów i pracowników. Kontynuacja tych działań będzie kluczowa dla utrzymania fundamentalnych wartości wzrostu w długim terminie, przy zachowaniu równowagi na poziomie angażowanych kapitałów. W krótszej perspektywie będzie to kolejny element stabilizujący efektywność modelu biznesowego Grupy PZU.

Bezpieczny rozwój

Ryzyka mające źródło w wydarzeniach i trendach globalnych wciąż istnieją i mogą prowadzić do kolejnych szoków gospodarczych. Dlatego nadal najważniejsze jest wysokie bezpieczeństwo kapitałowe, w szczególności utrzymanie współczynnika Solvency II na poziomie nie niższym niż 200%. Stopniowo rozszerzane są również analizy ryzyk ESG w elementach łańcucha wartości, w tym w zakresie oceny klientów, dostawców, inwestycji i produktów. Pozwala to Grupie PZU identyfikować i zarządzać procesami zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Grupa PZU zachowuje duży potencjał rozwoju i dalszej budowy wartości. Z uwagi na skalę jej działalności oraz pozycję lidera sektora finansowego w Polsce, kluczowego dla jego stabilności, wszystkie podejmowane działania muszą być realizowane przy zachowaniu bezpiecznego marginesu ryzyka. Dołożymy wszelkich starań, by Grupa PZU dalej cieszyła się dużym zaufaniem akcjonariuszy, klientów i pozostałych interesariuszy, a także dostarczała im pewne i ponadstandardowe na rynku korzyści.

Anita Elżanowska,
Członkini Rady Nadzorczej PZU delegowana do czasowego wykonywania czynności Prezeski Zarządu PZU